24 Aralık 2009 Perşembe

Ayrılan "de" istiyorum!




Ayrılması gereken bir "de" ayrı yazılmayıp ,bir de üstüne "çokta" (!!!!!!!!!!) gibi bir imla faciasına dönüştüğünde elimde değil, dişlerim gıcırdıyor, sinirlerim zıplıyor, bunu yapan insanı karşıma alıp omuzlarından tutup sarsmak ve sormak istiyorum: "Ne kadar zor olabilir ya, ne kadar zor olabilir?? Bak, sadece iki tane var, bulunma hali olan "de" ve de dahi anlamındaki "de"; bu kadar basit!!!"
Büyük harfle başlanmayan cümle beni rahatsız etmez, noktalama işaretlerinin nasıl kullanıldığıyla da pek ilgilenmem, ama bu de var ya bu "de", ayrı yazılmayınca sinir katsayım bir anda artıyor, neden bilmiyorum. Facebook'ta "dahi anlamındaki de'yi ayrı yazmayanlara uyuz olanlar" diye bi grup olduğunu gördüğümde çocuk gibi sevinmiştim, yaşasın yalnız değilmişim diye:) Acaba iki tür ikokul öğretmeni mi vardı, bizimkiler "de" leri ayrı yazmayanlara sıfırı basıp, doğru düzgün yazmayı hatalarımızdan ders çıkararak öğrenmemizi mi sağladılar..

Melis Alphan Hürriyet-Kelebek'teki yazısında ne güzel anlatmış:

“Sex and the City”nin bir bölümünde kahramanımız Carrie eski sevgilisinin evleneceğini öğrenir. 25 yaşındaki uzun boylu müstakbel gelin Nataşa, Carrie’yi çatlatacak tüm özellikleri tek vücutta toplamıştır.

Hal böyle olunca Carrie yeni giysilere para sayar ve en güzel haliyle nispet yapmak üzere Nataşa’nın düzenlediği bir yemeğe katılır. Nataşa gelmeyince Carrie önce dibe vurur, sonra Nataşa’nın yolladığı imla hatalı özür notunu görüp zevkten dört köşe olur. “Kadın yazamıyor” diye zevk çığlıkları atan Carrie’nin gözünde Nataşa fıstık gibi de olsa, elinden kaçırdığı adamla evleniyor da olsa değersizdir çünkü imla hatası yapmadan bir kart yazmayı bile beceremiyordur.


Carrie'nin "She can't write!" çığlığı benim de hafızama nasıl yer ettiyse, dün izlemiş gibi hatırlıyorum. Algıda seçicilik bu olsa gerek:) Bir de "can't spell" ciler vardır, işte onlara hiç aklım ermez. Hadi fransızcayı "spell" edemiyorsan anlarım, ağzından çıkan 2 heceye karşılık 18 harf yazmak her yiğidin harcı değil, karıştırılabilir yani ben karıştırıyorum diye demiyorum:) Ama anadilini de adam gibi yazıp, okuyamıyorsan ya IQ'ndan şüphe ederim, ya da ilkokul öğretmeninden..

Üstelik garip ama benim ilişkilerimi de etkiler bu imla kuralları. Eğer bir erkek herhangi bir yazışma ortamında (e-mail,sms..) "de" leri ayrı yazmıyor, herkeZle sohPet ediyor, cep telefonunu şarZa takıp geliyorsa ve ben onunla görüşmeye devam ediyorsam (ki bu neredeyse imkansız) tek bir ihtimal vardır; ona çok aşık olmuşumdur ve bunu düzeltebileceğime olan inancım tamdır:) (Sevgilim bir zamanlar "eylenirken" artık "eğleniyor" mesela; Allahtan aşkın gözü gerçekten kör ve onun da yegane imla hatası buydu:)

Peki neden bu kadar önemli? Dilbilgisi uzmanı James J. Kilpatrick demiş ki:
“İmla sadece dördüncü sınıfta görülen sıkıcı bir ders değildir. İmla disiplinli bir aklın en bariz işaretlerinden biridir.”

Bu kadar basit bir imla kuralına uymayan biri bence şöyle bi insadır falan diye karakter analize girecek halim yok, ama bir gün birine denk gelip de bunca yıllık "kibarlığımın" acısını ondan çıkarırım, onu biliyorum. Bir daha da korkusundan tüm "de"leri ayrı yazar, o olur.

6 yorum:

-Mir. dedi ki...

Ahhh evet sonunda! Duygularıma tercüman oldun kuzuuu! Yalnız ve yanlış'ın yanlış yazılmaları da beni uyuz eder yaa.. Yalından yalnız, yanılmaktan yanlış işte kardeşim atla deve mi yani?! Bir de şu karşı cinsin bunları yapma olayı, bende de aynen senin gibi işlemekte. Ama bi fark var, benim içimdeki ateş pufff diye sönüyooo! Bişicik daha eklemek istiorum. "Gelecem" nedir ya? "Gidecem, yapacam, yazacam"...vb. OK, gideceğim yazma ama diksiyonda gidicem, gelicem, yazıcam, yapıcam diye okunur onlar, madem öyle o şekilde yazsınlar. Bu da beni bitiren ayrı bi konudur. Oyyh içimi döktüm resmen, hay ellerine sağlık tatlım yau!

Jokella dedi ki...

hehe ne güzel oldu döktük içimizi:) ben bir de şu yeni yetme liselilerin "yoq artıq"larına uyuz oluyorum! neyse bi gün elime düşer elbet biri..:)

Aphraell dedi ki...

Çok güzel tespitler, aynen katılıyorum hepsine :)

Jokella dedi ki...

teşekkür ederim apharaell:) insanın yalnız olmadığını bilmesi ne güzel;)

Hesionka dedi ki...

ah mükemmel bi yazı!!!
defalarca ben de bu konuyu dile getirmiştim blogumda da...

ok tepkiliyim bu konuda, dediğin gibi insan anadilini de doğru yazamıyorsa gerizekalı olmalı!

Jokella dedi ki...

haha teşekkür ederim:)
bir gün herkes "de"leri nerde ayrı yazması gerektiğini öğrenecek, ben inanıyorum:))